Het programma van Bibliotheek Tubbergen richt zich op alle inwoners in de gemeente Tubbergen tussen de 0 en 100+ jaar. Dus jeugd, jongeren en volwassenen. We maken ontplooiing mogelijk op een plezierige en informele manier. Van persoonlijke ontwikkeling, taalontwikkeling en leesbevordering tot en met kennisdeling, verdieping van kennis en inspiratie. Daarbij zoeken we verbinding met de lokale gemeenschap en met onze samenwerkingspartners. De coronamaatregelen zorgden ervoor dat we ook in 2021 andere manieren van dienstverlening bedachten. Zo ontstond de ‘Afhaalbieb’ en waren we tijdens de lockdown toch telefonisch bereikbaar. Verder werden verschillende activiteiten online aangeboden.
Nationale Voorleesdagen | 20 t/m 30 januari
Dit jaar waren de Voorleesdagen in januari net even anders dan normaal. De ouders konden via de Afhaalbieb een ‘Nationale Voorleestas’ aanvragen met daarin vijf prentenboeken, een voorleesgids en het lieve voorleesknuffeltje Coco uit het Prentenboek van het Jaar 2021 ‘Coco kan het!’ Er zijn deze dagen veel voorleestassen uitgeleend die zeer positief werden ontvangen door zowel ouders als kinderen. Alle kinderopvanglocaties kregen van de Bibliotheek ook een Voorleestas met daarin o.a. het boek van Coco om met de hele groep van te genieten!
Poezieweek 2021 | 28.01 – 03.02.21
Op verzoek van Bibliotheek Tubbergen schreef zanger Vincent Corjanus het lied ‘Samen’, gelijknamig aan het thema van de Poëzieweek 2021.
Corjanus zou in eerste instantie eind januari meerdere optredens in Twente geven. Door strengere coronamaatregelen waren deze optredens opgeschort. ‘Samen’ is opgenomen in de thuisstudio van de jonge zanger. Daarnaast is Anna-Carlijn Nakken te horen op deze single.
Corjanus draait al meer dan acht jaar mee met zijn liedjes en gedichten. Hij schreef zeven dichtbundels en bracht een CD uit. Zijn gedichten waren te horen tijdens Ted Talks, radioshows op 3fm en Radio 2 en ook Frank Boeijen droeg werk van hem voor. Nu heeft de coronacrisis hem geïnspireerd. Om toch nog een beetje liefde en kunst te verspreiden heeft Vincent ons verrast met een lied, speciaal voor ons geschreven. Het liedje heeft een Twents randje gekregen. Een goede vriendin van Vincent uit Lonneker, zingt de koortjes! En dan ineens werd het liedje opgepakt door verschillende radiozenders in Nederland en België. Door deze airplay is er ook nog een video gemaakt bij het liedje.
‘Samen’ is gratis te streamen via Spotify.
Scoor een Boek! | Februari
Scoor een Boek! Is een jaarlijks terugkerend leesproject voor kinderen en ouders, dat lezen en sport aan elkaar verbindt. Bibliotheek Tubbergen organiseerde dit project in het kader van de Bibliotheek op School. Door corona moesten we dit jaar de aftrap anders doen. Een grote krat met een topselectie aan boeken, posters en boekenleggers werd naar alle scholen gebracht. en de leerkracht introduceerde het leesproject in de groep. Op een poster in de klas werd bijgehouden hoeveel boeken de leerlingen gelezen hadden. Betaalde Voetbalclubs en de Bibliotheek zetten samen hun kracht in.H et project bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 in de gemeente Tubbergen te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. De kinderen werden met videoboodschappen aangemoedigd door o.a. profvoetballer Mats Knoester van Heracles om boeken te scoren! Dus zoveel mogelijk te lezen.
Media Ukkie Dagen | 26 maart t/m 2 april
Tijdens deze dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin.
Er werden 2 webinars onder de aandacht gebracht. Vanuit Tubbergen deden ongeveer 24 ouders mee.
‘Een avond vol ‘Appvoeding’
Mediacoach Evelyn Verburgh nam je mee in de wereld van digitale opvoeding, met mooie voorbeelden en praktische tips van onder andere producer Ron Feuler van de Zappelin app, Meester Sander en schrijfster Nanda Roep.
‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’
Denise Bontje van Mediasmarties nam tijdens het webinar ouders mee in het media aanbod voor jonge kinderen. Welke media zijn beschikbaar? Waar moet je als ouders op letten en welke media passen in een gezond mediamenu voor jonge kinderen? Hoe zorg je voor de nodige balans?
BoekStartdag 2021 | Zaterdag 19 juni
Op zaterdag 19 juni, de landelijke BoekStartdag, waren in het hele land activiteiten georganiseerd voor de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders. Een mooie gelegenheid om jonge gezinnen kennis te laten maken met de Bibliotheek en de georganiseerde activiteiten.
Dit jaar hebben 34 kinderen een BoekStartkoffertje ontvangen en zijn ingeschreven als lid. BoekStart is een programma dat kinderen van nul tot vier jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Na de geboorte van een baby, ontvangt de ouder via het consultatiebureau een waardebon voor het BoekStartkoffertje. Wanneer ouders dit ophalen in de Bibliotheek leiden we ze rond en maken hun kind gratis lid van de Bibliotheek.
BoekStart in de kinderopvang
In dit leesbevorderingsprogramma werken wij samen met 11 kinderopvanglocaties om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers in aanraking te brengen met boeken en lezen.
Muziek op schoot | Vrijdag 19 november
Ouders en grootouders konden samen met hun dreumes of peuter tijdens het vrolijke muziekuurtje in de Bibliotheek spelenderwijs kennismaken met muziek.
Met instrumentjes en spelmateriaal werden er leuke bewegings- en luisterspelletjes gedaan. Samen muziek maken is niet alleen reuze gezellig, maar stimuleert ook de ontwikkeling van kinderen.
Online Wearables maken | 16 maart
In de driedelige online webinar-serie Wearables maken (voor 16 jaar en ouder) ontwierp je met het softwareprogramma Inkscape een programmeerbare linnen- of heuptas. De tas werd naar jouw ontwerp gelasercut en geborduurd in het lab van Tetem en in de laatste sessie in elkaar gezet. Een uitdagende webinar-serie met als resultaat je eigen gepersonaliseerde tas met verlichting!
Online workshops en activiteiten in vakanties
Voor kinderen van 8 – 18 jaar werden in vakanties workshops georganiseerd.
Online textielworkshop
In de voorjaarsvakantie werd er elke middag een online activiteit georganiseerd door een labcoach van Tetem. Alle workshops staan volledig in het teken van textiel. Zo konden de kinderen textielstickers maken, een embleem ontwerpen, een textiel art-college volgen en nog veel meer leuks!
Maak online een eigen zonnecellenhouder
De kinderen konden een gratis techniekkitje bij de Bibliotheek ophalen. Online bouwden ze samen een zonnecel met losse elektronica onderdelen en stuurden daarmee een propeller aan. Zo leerden ze beweging uit de zon te halen!
Ontwerp online een plexiglas hanger
Voorafgaand downloaden de kinderen een gratis software programma en na afloop hadden ze de keuze of Tetem het ontwerp ging maken in hun lab. Hiervoor konden ze gratis een voucher halen bij de Bibliotheek om de plexiglas hanger te bestellen.
LEGO Bouw Master 2021
We gingen in de vakanties op zoek naar de beste LEGO bouwers van Twente tussen de 7 en 12 jaar!
De grote finale vond plaats in september!
In het najaar was de bieb 8 woensdagmiddagen het creatieve onderkomen van het Bouwlab. Kinderen maakte kennis met het bouwen en programmeren van LEGO, iets bouwen met Brokjes of ingewikkelde dieren bouwen LaQ.
Vakantielezen voor beginnende lezers
Op de camping, in de tuin of aan het strand: in de zomer kun je overal lezen. Vakantielezen is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers. De Bibliotheek biedt dit digitale zomerleesprogramma aan voor kinderen uit groep 3 en 4. Met Vakantielezen willen we samen het leesniveau van kinderen in de schoolvakantie op peil houden.
Wilde je meedoen met je gezin en kans maken op een prijs? Dan moest men een gratis schatkaart ophalen in de Bibliotheek!
Op de website www.vakantie-lezen.nl werd er langs 6 landen gereisd. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. In ieder land waren er 3 opdrachten om in elk land de schat te vinden.
Na het vinden van de schat (een woord) ging men, samen met de schatkaart, naar de Bibliotheek en maakte men kans op een prijs!
Beleef deze zomer duizenden verhalen
We hadden ook deze zomer een speciale actie voor alle lezers tot 18 jaar: Boek ‘n Trip. Met de gratis Online Bibliotheek-app kon je de leukste e-books en luisterboeken downloaden.
Was je nog geen lid van de bieb? Dan mocht je in de actieperiode 10 e-books en 10 luisterboeken lezen.
Ga aan de slag met robot mTiny
Met behulp van een tikpen als programmeerhulpmiddel trainen kinderen (7 t/m 9 jaar) hun logisch denken en het vermogen om problemen op te lossen.
Ontdek de wereld van Virtual Reality (VR)
Virtual Reality (VR) is een computer-techniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent.
Twentse Maakdagen | Zomer 2021
Deze zomer werden in alle Twentse gemeenten Maakdagen georganiseerd. Jong en oud kon zich onderdompelen in technologische, creatieve en innovatieve maakactiviteiten om de digitale maakwereld (verder) te ontdekken.
Meekijken, meedóen en beleven, dat is waar het tijdens de Maakdag om draaide!
De Maakplaatsen maken deel uit van de Regionale Proeftuin Twente gefinancierd door OCW. Tetem biedt als ontwikkelinstelling een programma aan in de veertien Twentse Bibliotheken op het gebied van digitale maakcultuur. De Maakplaatsen zijn ontwikkeld om mensen hun weg te laten vinden op het gebied van maakcultuur en technologie. Zij bieden de mogelijkheid hiertoe aan iederéén: ongeacht achtergrond, opleidingsniveau of sociaal economische status. We willen dat mensen de mogelijke leerpaden en leerkansen om zich heen gaan ‘zien’, zodat iedereen – op basis van eigen nieuwsgierigheid, interesse en passie – kan kiezen waar, wanneer en hoe te willen leren. Er zijn in 2021 verschillende workshops geweest, waaronder leren programmeren met Robot Cubetto, demonstratie Lasercutter, een elektronische wenskaart maken, Robotje Ozobot je opdrachten laten uitvoeren, kennis maken met de zelfrijdende Robot Cozmo. Cozmo is nieuwsgierig en speelt graag spelletjes, maar vraagt ook om aandacht en zorg en een workshop met de Tekenrobot.
Uitgestelde Boekenweek | Zaterdag 29 mei i.p.v. 6 t/m 14 maart
De Boekenweek is i.v.m. corona uitgesteld tot zaterdag 29 mei, die duurt tot en met 6 juni. Het thema is ‘Tweestrijd’.
Om te vieren dat we weer open waren gaven we onze trouwe leden tijdens deze week het Boekenweekessay ‘De genocidefax’ van Roxane van Iperen cadeau!
Worden wat je wil! Dat was het thema van de Kinderboekenweek 2021. Ieder kind kan worden waar het van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden, een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Dit vierden we in de Bibliotheek op zaterdag 16 oktober met allerlei bijzondere, leuke en grappige activiteiten.
Speel de online game BEROEPENSPEL of WORDEN WAT JE WIL
Tijdens de Kinderboekenweek kon je de speciaal door Bibendo ontwikkelde games in de Bibliotheek spelen.
Workshop freestyle-voetballer Bohdi Bos
Bohdi Bos – Iron Man op WK-freestyle voetbal liet zijn trucs zien. De kinderen kregen nu de kans om de basismoves van het freestyle voetbal onder de knie te krijgen.
Workshop GreenScreen Fotografie
Tijdens de workshop Green Screen: ‘Worden wat je wil!’ werden de tofste foto’s met een Green Screen gemaakt. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Fotograferen met Sjors Trimbach
Leren hoe je speelgoed zo kunt fotograferen dat het lijkt of het levensgroot is?
Uitvinder worden…
Kinderen gingen aan de slag met make-it kitjes en knutselden hun eigen creatie in elkaar. Of experimenteerden met Circuit buddies en Elektro Magneet, een Kunstige robot, Zonnecellen, een Robothand of een Elektronische wenskaart!
Kinderboekenschrijvers op bezoek | Mei en juni
De leukste manier om leesplezier te stimuleren in de groep is ongetwijfeld het uitnodigen van een echte schrijver in de klas. Door de corona bezochten de schrijvers dit jaar de groepen online via een live-stream.
Kinderboekenschrijvers kunnen als geen ander kinderen enthousiast maken voor het lezen van boeken. Daarom had Bibliotheek Tubbergen, in samenwerking met TOF, Cis Meijer, Tineke Honingh en Linda Dielemans uitgenodigd om alle groepen 8 van de Tubbergse basisscholen online te bezoeken. Om zo op boeiende manier kennis te maken met hun werk.
Het bezoek is een perfecte manier om vooraf boeken te lezen van de jeugdboekenauteur en te bedenken waarom een verhaal om deze manier is geschreven, want de kinderen krijgen nu de kans om al hun vragen aan de schrijver te stellen. Vragen die alleen de auteur kan beantwoorden!