Nationale Voorleesdagen | 23 januari t/m 2 februari
Peuters en kleuters waren tijdens de Voorleesdagen van harte welkom bij de voorstelling ‘LOET en Harry zijn verdwaald’, gespeeld door Ruth Bakker. Zo’n honderd peuters en kleuters genoten van deze voorstelling over verdwalen, vriendjes maken, verrassingen en een huis zoeken. Daarnaast werd er in deze periode voorgelezen uit het boek aan de peuters en kleuters van de kinderdagverblijven uit de gemeente Tubbergen.
Het Prentenboek van het Jaar 2019, ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers, stond dit jaar centraal. De dikke kater Harry met het kleine hartje moest op zoek naar een nieuw huis. Maar Harry ging liever niet naar buiten, binnen was het veiliger. Tot Vera hem vroeg om tikkertje te spelen. Dat wilde hij wel maar hij raakte haar kwijt. Hij wist niet meer waar hij was.
Gemeentelijke Voorleeswedstrijd | Woensdag 23 januari
Leerlingen van de 9 plaatselijke basisscholen streden ook dit jaar weer om de titel ‘Beste Voorlezer van de Gemeente Tubbergen’. Na een spannende strijd kwam Tess Grundel van de Mariaschool uit Reutum als winnaar naar voren. Tess las een fragment voor uit het boek ‘Hoe overleef ik mezelf?’ van Francine Oomen en maakte net dat kleine verschil. De voorzitter van de jury complimenteerde haar met haar mooie stem, heel prettig om naar te luisteren. De jury zag ook dat ze genoot van het voorlezen en op het juiste moment contact had met het publiek.
Tess won ook de Regionale Voorleeswedstrijd, dit jaar ook georganiseerd door Bibliotheek Tubbergen op 27 februari. Hier nam zij het op tegen 8 schoolkampioenen uit de regio. Helaas viel zij af tijdens de provinciale Voorleeswedstrijd.
VakantieMaakplaats in Bibliotheek | Dinsdag 19 februari
De ‘Maakplaats’ is een speelplaats waar iedereen zijn of haar creativiteit en digitale vaardigheden kan ontplooien. Ben je een uitvinder, robotbouwer, ontwerper óf wil je dat misschien worden? In de Maakplaats kan dit allemaal. Kinderen leren hier door te maken. In februari organiseerde de bibliotheek er twee gratis workshops voor de jeugd van 8 t/m 12 jaar.
De ‘Bibberspiraal’ is bij veel mensen bekend: het spel waarbij je met de ring het draad niet mag raken, want dan gaat de zoemer. Tijdens deze workshop maakten de deelnemers hun eigen bibberspiraal.
De kinderen maakten tijdens deze workshop kennis met ‘Robot Cozmo’, een intelligent robotje met een heel eigen persoonlijkheid. Cozmo ontdekt, onthoudt en reageert op zijn omgeving. Je kunt spelletjes met Cozmo spelen, maar hem ook opdrachten geven en programmeren. Cozmo laat ook duidelijk weten wat hij ervan vindt als deze bijvoorbeeld een spelletje wint of verliest. Naast het feit dat robot Cozmo een persoonlijkheid heeft, heeft Cozmo ook energie nodig. Je moet dus wel goed voor deze robot zorgen!
Scoor een Boek! | Woensdag 6 maart
Scoor een Boek! Is een jaarlijks terugkerend leesproject voor kinderen en ouders, dat lezen en sport aan elkaar verbindt. Bibliotheek Tubbergen organiseerde dit project in het kader van de Bibliotheek op School. Betaalde Voetbalclubs en de Bibliotheek zetten samen hun kracht in.H et project bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 in de gemeente Tubbergen te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. De kinderen werden met videoboodschappen aangemoedigd door profvoetballers van Heracles om boeken te scoren! Dus zoveel mogelijk te lezen.
Workshops in vakanties | Donderdag 25 april
Voor kinderen van 8 – 12 jaar werden in vakanties workshops georganiseerd.
Kunstige Robot
Tijdens deze activiteit leerden de deelnemers hoe je een stroomkring aan moest sluiten met behulp van een Kunstige Robot. Dit is een klein Bibberbotje bestaand uit een motortje, een batterij, elektriciteitsdraden, kroonstenen en tie-wraps. Als je de stroomkring goed aansloot, bibberde het botje vanzelf!
Stipwerk
‘De Tijdelijke Textieldrukkerij’ in de MuseumFabriek in Enschede was tentoonstelling en textielwerkplaats in één. Deze activiteit Stipwerk! sloot aan op deze tentoonstelling. Stipjes verf werden met stempels op de stof gedrukt. Iedere stempel had zijn eigen vorm en kleur. Als de vormen en kleuren gecombineerd werden, ontstonden er patronen. Elke ‘stipper’ ontwikkelde zijn of haar eigen stempels en patronen. Tijdens deze activiteit werden de deelnemers razendsnel opgeleid tot ‘stipper’. Met bestaande én zelfgemaakte stempels versierden ze hun eigen t-shirts.
Workshop 3D-pen
De kinderen leerden tijdens deze activiteit hoe ze met een 3D-pen ruimtelijke schetsen konden maken. Ze zagen hoe binnenin de pen plastic werd verwarmd, dat er gesmolten uitkwam. Hierdoor konden ze tekenen in de ruimte en zelf mooie creaties maken het met de 3D pen.
Sta Sterk Training | Donderdag 9 mei
Maretie Masselink en Frans Veelers informeerden deze avond ouders en leerkrachten over de ‘Sta Sterk Training’, de achtergronden van pesten en het belang van een positief zelfbeeld en -vertrouwen voor kinderen. Tijdens de training wordt kinderen geleerd om adequaat te reageren wanneer anderen hun grenzen overgaan. Het gedrag van de pester verander je niet, maar door de kinderen zelf weerbaarder te laten worden, hebben ze er minder last van. Dat wordt onder andere door sterke lichaamstaal te oefenen, helpende gedachten te vormen, rollenspellen en creatieve opdrachten
Workshop ‘Wees een held met elkaar’ | Woensdag 25 september
De Week Tegen Pesten 23 t/m 27 september was hét moment om extra aandacht te vragen op basis- en middelbare scholen. Speciaal voor kinderen organiseerde Bbibliotheek Tubbergen die week een gratis interactieve workshop ‘Wees een held met elkaar’. Kinderen die gepest worden zijn vaak angstig en laten verminderde schoolprestaties zien.
Maretie Masselink, erkend trainer ‘Omgaan met pesten’, gaf aan de kinderen uitleg over pesten en hoe ze hiermee om kunnen gaan.
De Week Tegen Pesten had als thema ‘Wees een held met elkaar’. Door met (ouders) elkaar te praten over pesten wil Bibliotheek Tubbergen helpen het taboe rondom pesten te doorbreken, want ieder kind verdient een fijne schooltijd.
De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.
Reis mee op een piratenschip, in een raket of zelfs een zeepbel. De Kinderboekenweek 2019 ging over voertuigen en het thema ‘Reis mee!’ stond centraal.
Voorstelling ‘Loet en de jongen in de zeepbel | Maandag 7 oktober
Ruth Bakker speelde de grappige en interactieve voorstelling vol muziek ‘Loet en de jongen in de zeepbel’ voor de groepen 1 en 2 van de basisscholen in Tubbergen.
Maak je eigen lichtgevende 3D voertuig! | Vrijdag 11 oktober
In deze workshop gingen de deelnemers aan de slag met de 3D-printerpen. Ze maakten een voertuig en in het voertuig ging zelfs een lampje branden met een schakeling van geleidende verf. Wat ging het worden? Een trein met lichtjes? Een helikopter met zwaailichten? Of een zelfbedacht supersonisch apparaat dat leek op een auto, een boot én een vliegtuig?
KIES- bijeenkomsten voor kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn | Woensdag 9 oktober t/m 11 december
KIES staat voor Kind in een Scheiding. De kinderen (en ouders) leerden tijdens 8 bijeenkomsten weer kiezen voor en onderscheiden van zijn eigen gevoelens. Is het voor jou ook zo lastig om met mama te praten over iets leuks dat je deed bij papa? Vind jij het ook zo vervelend dat papa op een nare manier over jouw moeder praat? Maak je je zorgen over hoe het gaat als je je verjaardag gaat vieren? Dit, en nog veel meer, zijn veel voorkomende problemen waar kinderen van gescheiden ouders mee te maken hebben. Als ze nog maar net gescheiden zijn, of als dat al wat langer geleden is. Voor veel kinderen (zo niet alle) blijft het zoeken naar een nieuwe manier om hun leven, na de scheiding van papa en mama, vorm te geven.
Ontdek en bouw je eigen wereld in de workshop ‘Virtual Reality’! | Vrijdag 25 oktober
Samen bouwden de deelnemers een virtuele wereld! Door een VR bril op te zetten traden ze binnen in een wereld die ze zelf hadden vormgegeven. Wat hadden ze leuke ideeën voor een virtuele wereld! En wat was het leuk om te experimenteren.
Na het groots succes vorig jaar werd dit jaar wederom de Burg. Verdegaalhal in Tubbergen omgetoverd tot de Culturele Xplosie met workshops, optredens en exposities voor volwassenen en kinderen. Zang, dans, muziek, (beeldende) kunst, theater en dat alles voor en door inwoners van de gehele gemeente Tubbergen.
Culturele Xplosie : Podium voor talent van eigen bodem | Zaterdag 16 november
Tijdens bijeenkomsten met culturele organisaties, kunstenaars en muzikanten ontstond in 2018 het idee voor een gezamenlijk laagdrempelig evenement, om zo cultureel talent in de gemeente Tubbergen met elkaar in contact te brengen.
Met een netwerk van organisaties als Hof van Tubbergen, Bibliotheek Tubbergen, Glasrijk Tubbergen, Zikke, Glinsterend Toeristisch Tubbergen en de gemeente zijn Bas Olde Hampsink en Frank Droste als organisatoren van dit evenement de uitdaging aangegaan.
Kinderboekenschrijvers op bezoek | 11 t/m 18 november
De leukste manier om leesplezier te stimuleren in de groep is ongetwijfeld het uitnodigen van een echte schrijver in de klas. Kinderboekenschrijvers kunnen als geen ander kinderen enthousiast maken voor het lezen van boeken. Daarom had Bibliotheek Tubbergen, in samenwerking met TOF, Maren Stoffels, Simon van der Geest Gideon Samson en Pieter Koolwijk uitgenodigd om alle groepen 8 van de Tubbergse basisscholen te bezoeken. Om zo op boeiende manier kennis te maken met hun werk.
Het bezoek is een perfecte manier om vooraf boeken te lezen van de jeugdboekenauteur en te bedenken waarom een verhaal om deze manier is geschreven, want de kinderen krijgen nu de kans om al hun vragen aan de schrijver te stellen. Vragen die alleen de auteur kan beantwoorden!
Knutselochtend | Zaterdag 30 november
Samen iets leuks knutselen voor Sinterklaas. Misschien nam Piet ook nog wel een leuk cadeautje mee! En… natuurlijk stond er een lekker kopje koffie of thee klaar voor de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s.
Bouw je eigen Zoutwater autootje | Maandag 30 december
De Shell Salt Water car is een project van Shell ‘Generation Discover’. Het doel is om duurzame ideeën op te doen, maar ook om kinderen kennis te laten maken met techniek. De deelnemers bouwden hun eigen autootje dat reed op zoutwater en racete tegen anderen!
Welke opdrachten ga jij het robotje mBot geven? | Maandag 30 december
MBlock is een op Scratch gebaseerd programma waarmee je kunt programmeren. Je kan op de computer zelf programmeren, maar de kinderen gingen er in dit geval het robotje mBot opdrachten mee geven. Van heel erg simpel tot uitdagend!